Fara cap, fara coada, fara legatura

Am revazut azinoapte un film excelent, care imi placuse la nebunie si prima data cand il vazusem si de care uitasem complet. Ar putea fi incadrat usor si in alta categorie decat SF. Mie mi se pare de actualitate, fie ca ne convine sau nu. Nu trebuie sa purtam neaparat benzi pe cap pt a fi manipulati "intr-un hal", e f. usor si fara :)
Oricum, pt ca duminica nu am nici un fel de activitate, intrucat trebuie sa ma refac dupa weekend, stau in pat si gandesc..asta e, daca as gasi altceva mai bun de facut, ar fi spre binele meu sa aleg altceva :), sau ar trebui sa spun "ma gandesc".
Si gandurile de duminica asta sunt despre manipulare:
Daca as fi crescut singura, intr-o padure sa zicem, ca aia cu insula e over rated, departe de societate, familie, biserica, as mai fi fost crestina? Nu, pt ca nu ar mai fi avut cine sa imi spuna de Isus, Fecioara Maria, etc. Asta m-ar fi facut mai putin demna de "viata de apoi", "izbavirea sufletului" si mai stiu eu ce am mai auzit pe la biserica?
Daca as fi crescut in padurea de mai sus, as fi fost nefericita ca nu am Audi? Nu. As fi fost trista ca nu am vazut Parisul? Nu. Mi-as fi dorit costum de ski de la O'Neill asa de mult incat sa il visez noaptea (pe bune am visat costumul ieri noapte)? Nu. De unde pot eu sa imi dau seama care sunt dorintele mele reale si care sunt cele care mi-au fost inoculate de societatea care m-a format? Sa zicem ca traiesc toata viata cu ideea ca daca am un job bun, bani, casa, masina, ma marit, am copii, gata...sacii sunt in caruta si o sa fiu fericita. Si cunosc oameni care au toate de mai sus, plus altele si nu se simt totusi impliniti. Pt ca nu cautam lucrurile autentice, care ne implinesc pe noi, luptam sa obtinem lucrurile si senzatiile care am fost invatati ca ne-ar putea aduce implinirea. Si cand le avem si nu produc efectul asteptat ne gandim ca e ceva in neregula cu noi si ramanem blocati in niste limite autosugestionandu-ne ca e totul in regula, ca nu avem ce sa cerem mai mult, ca nu avem ce sa schimbam, ca am fi nebuni sa "dam cu piciorul".
Am o verisoara care s-a nascut si a crescut la tara, foarte frumoasa si foarte desteapta. A facut facultatea in Bucuresti, a renuntat la un job extraordinar care ii fusese oferit aici si s- a intors la tara, s-a maritat cu un consatean, au facut 2 copii si dupa 10 ani de la aceste alegeri inca radiaza multumire si liniste sufleteasca. Dar nu conteaza pt nimeni ca ea radiaza. De fiecare data cand se vorbeste despre ea nu aud decat: "saraca...si ce viitor o astepta, cum a dat cu piciorul la tot". La ce a dat cu piciorul nu am sa inteleg niciodata. Si de ce saraca? Cine a facut reteta fericirii si de ce trebuie sa respectam toti aceeasi reteta ca sa scapam de "saraca...a dat cu piciorul"? Mi se pare foarte foarte foarte greu sa-mi dau seama dupa atatia ani de indoctrinare care sunt lucrurile pe care mi le doresc EU cu adevarat.
Intre 25 si 27 de ani am fost absolut obsedata de ideea ca trebuie sa ma marit. Intr-o zi m-am razgandit brusc, nu stiu ce m-a facut sa ma razgandesc, dar m-am trezit dimineata si mi s-a parut o idee idioata in ce ma priveste. Mi-e frica sa nu carecumva sa alerg dupa niste lucruri fara de care mi se pare ca nu pot sa traiesc, sa sacrific ani, nervi, buna dispozitie si sa ma trezesc in alta dimineata ca de fapt acele lucruri obtinute valoreaza 0.
Si acum imi pare bine ca am facut efortul (da, pt mine a fost un efort, e o carte destul de complicata :) sa citesc Pascal Bruckner, Euforia Perpetua (Eseu despre datoria de a fi fericit), carte care mi-a deschis ochii in multe privinte.
" ... Fiti fericiti! Dincolo de aparenta-i afabila, exista oare indemn mai paradoxal, mai ingrozitor? El formuleaza un comandament caruia iti este cu atat mai greu sa i te sustragi cu cat nu are un obiect. Cum sa stii daca esti fericit? Cine fixeaza norma? De ce trebuie sa fii fericit, de ce ia aceasta recomandare forma imperativa? Ce sa raspunzi acelora care marturisesc jalnic ca nu reusesc? [...] In fine, este poate timpul sa spunem ca "secretul" vietii bune se afla in capacitatea de a nu-ti pasa de fericire, de a nu o cauta ca atare, de a o primi fara sa te intrebi daca o meriti sau daca contribuie la implinirea genului uman; de a nu o retine, de a nu-i regreta pierderea; de a-i lasa caracterul straniu, care ii permite sa se iveasca in mijlocul zileor obisnuite si sa dipara in situatii grandioase. Pe scurt, de a o socoti intotdeauna si oriunde secundara, caci nu vine niciodata decat in legatura cu altceva. Fericirii propriuzise ii putem prefera placerea ca scurt extaz furat mersului lucrurilor, veselia, betie usoara care insoteste desfasurarea vietii, mai ales bucuria, care presupune surpiza si inaltare. Caci nimic nu se compara cu irumperea in viata-ne a unui eveniment sau a unei fiinte care ne pustieste si ne farmeca. Intotdeauna sunt prea multe lucruri de dorit, de descoperit, de iubit. Si parasim scena fara sa fi gustat din sarbatoare"

18 comentarii:

Anonim spunea...

"Intotdeauna sunt prea multe lucruri de dorit, de descoperit, de iubit. Si parasim scena fara sa fi gustat din sarbatoare." - foarte fain spus si foarte adevarat!:)
Cred ca daca ne gandim bine si suntem sinceri cu noi insine putem sa distingem intre dorintele proprii si cele inoculate de societate...
Pe mine insa ma obsedeaza altceva! Cum stiu daca ce imi doresc eu cu adevarat este si bun pentru mine? Testez si vad daca este sau ar trebui sa stiu dinainte?

Anonim spunea...

Tea, nu stiu daca e de la zodie sau de la altceva, insa constat ca noi doi gandim la fel de multe ori si ne punem aceleasi intrebari.

Asta e una din obsesiile mele, sa nu imi focalizez energia intr-o singura directie si sa ratez ceea ce e cu adevarat important. De fiecare data cand ajung intr-un impas incerc sa ma ridic la un nivel superior, punandu-mi intrebarea "de ce fac asta?" si escaladand aceasta scara imaginara a obiectivelor, trebuie sa ajung de fiecare data la obiectivul suprem: sa fiu fericit. Daca actiunea prezenta nu isi regaseste RAPID finalitatea in obiectivul suprem inseamna ca sunt pe un drum gresit si trebuie sa il schimb URGENT. Ma obsedeaza scurgerea timpului si faptul ca cu fiecare secunda trecuta pierd ceva, pierd oportunitati de a face lucruri ce ma pot face fericit. Nu am timp pt planuri pe termen lung. Daca nu iese ce fac? constat ca mi-am distrus o perioada din viata, perioada pe care nu mi-o mai da nimeni inapoi. Sau mai grav: iese exact asa cum ai vrut la inceput, insa nu te mai multumeste. Mi se pare cel mai trist lucru pe lume, sa ajungi la o varsta, sa privesti inapoi si sa constati ca ti-ai distrus viata aiurea.

Aici gasiti un post ce ar trebui sa il citeasca cei obsedati de cariera.

Anonim spunea...

Nick, interesant post-ul cu cariera!
O sa-l dau mai departe unor oameni...obsedati de cariera:)

Anonim spunea...

Apropo de crestinism, biserica si popi:
un popa tanar care doreste sa aiba o parohie tre sa plateasca 1 miliard de lei, nu stiu exact unde si cui trebuie sa dea banii. Chestia este evident neoficiala. De aici pot porni discutii interminabile despre manipularea prin credinta; si mai am 100 de exmple despre anumiti slujitori ai domnului:
-in 1986, student fiind am facut un chef monstru cu popa din sat, cu lautari platit de popa si tot tacamul; nevasta-sa era plecata in excursie in Rusia, la plimbare si un pic de bisnita; a doua zi trebuia sa mearga prin sat pe la enoriasi, conform obiceiului, dar, datorita formei slabe in care se afla l-a trimis pe taica-sau, care era tarcovnic la biserica (deci subalternul lu fi-so)
PS Scrii misto si foarte realist, vezi foarte clar lucrurile si tratezi intamplarile cu umor si ironie fina.
cat despre pretenul care te-a uitat in masina..casca un pic ochii cand te legi de cineva, chiar si in cazul unei relatii simple, bazate exclusiv pe prietenie si sex.
PPS Am 42 ani, am trecut prin viata suficient ca sa remarc oamenii de calitate. Tu esti unul din acei oameni de calitate. Imi pare bine ca te-am cunoscut prin intermediul blogului. Bafta in viata!
PPPS Nu sunt popa, daca asta s-o fi inteles din comentariu

Teadora spunea...

locke, nu cred ca ai de unde sa stii...poate doar sa simti, e chestie de intuitie si cred ca e prima care trebuie ascultata always
nick, nu as folosi totusi cuvantul "distrus", mi se face frica :)
mircea, ma bucur sa aud ca nu esti popa :))) cat despre uitatul in masina, aveam si eu vreo 20 de ani, am mai invatat cate ceva de atunci (dar se pare ca nu suficient totusi :)iar pt restul comentariilor, multumesc

Anonim spunea...

aveam alt cuvant, mai potrivit , dar am zis sa fiu decent totusi :)

Teadora spunea...

:))))) da...s-ar fi potrivit cuvantul, dar mai bine ca nu-l folosesti, ca oricum am 2 posturi cu the f word si ma gasesc astia pe google cand cauta some action :)

Alexandru spunea...

Daca ai fi publicat acest post miercuri, as fi zis: nu aud (citesc) decat blaeh, blaeh, blaeh.

Avand in vedere ca e produsul unei zile de duminica nu e blaeh blaeh. Ar trebui sa faci o categorie care sa se cheme "De duminica".

Teadora spunea...

mai bine fac o categorie "pt Alex si Maria Ionescu" :)))

Alexandru spunea...

Gata!

Renuntz. Nu o sa il mai citesc si a 4a oara ca sa nu intzeleg nimic. Stiu, stiu... nu intzeleg eu ce zici tu. Take a number and wait in line. Yeah, zi-mi ceva nou.

Deci esenta postului asta e ca uneori tre sa te te gandesti la ce te face intr-adevar fericita. Asa? Si ca uneori e mai greu si alteori mai usor sa iti dai seama ce avand in vedere influentza societatii, normelor morale, religiei si familiei? Ce sa ii faci, asta e. Suntem animale sociale. Blame the first humans care au hotarat sa traiasca in grupuri. Partea buna e ca avem si avantaje de pe urma asta.

E simplu, dar daca insisti tu.. sa ne batem kpul.

Alexandru spunea...

Atunci o sa fac si eu o categorie "D'ale lui Tea si Nick pe care nu le pricep" :P

Teadora spunea...

da, niste animalutze sociale care traiesc in grupuri si tocmai de asta f usor de manipulat. si pt ca suntem furati de directia grupului, uitam de noi, ne raportam gresit la standardele altora.

anyway, tu l-ai citit de 3 ori, iti multumesc :)
maria ionescu mi-a zis ca nu a avut rabdare sa-l citeasca nici macar o data pe tot :(

Teadora spunea...

de fapt dear Alex, teoria iti apartine si tie. remember Cuba?

Alexandru spunea...

Nu imi amintesc exact conversatia asta. Eram ars?

Da... bine nu e numai teoria mea unii au scris carti intregi despre psihologia multzimilor and this sort of shit.

Maaaaaaaaaaaa rog. Era duminica, azi e luni si stii ca pana miercuri suntem incompatibili.

Teadora spunea...

Incompatibilule!!!!!
Mi-ai tinut ditamai teoria in seara aia, in loc sa ne distram, si acum nu mai intelegi. Vezi??? Ti-am zis sa te odihnesti sambata.

Alexandru spunea...

Biinnne mah!

Hai provoaca-ma, ca dau aici copy paste din word-urile alea pe care le am eu la mine pe desktop.

Teadora spunea...

nu suna bine :)
i will behave

Anonim spunea...

Dragilor,
Dupa cum observati, nu am intervenit pana acum fiindca, dupa cum spunea Tea, nu am avut rabdare sa citesc postul pana la final, mai exact din puntul in care se pomenea de lecturarea unei carti. Whatever!!! Hai sa incheiem aceste discutii greoaie pentru categoria 'Alexandru si Maria Ionescu' si sa incepem sa ne distram cu chestii 'readable'!